Το δέντρο cashew ανακαλύφθηκε το 16ο αιώνα από τους Πορτογάλους στη Βραζιλία, η καλλιέργειά του, ωστόσο, μεταφέρθηκε μέσω αυτών και σε άλλα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα σε αφρικανικά και ασιατικά εδάφη. Στους κορυφαίους παραγωγούς (κυρίως επεξεργαστές) του καρπού του κατατάσσεται σήμερα η Ινδία, η οποία υπερτερεί σε ποιότητα έναντι των άλλων χωρών (Βιετνάμ, Αφρική) και για αυτό είναι και η μόνιμη επιλογή μας στο κατάστημά μας.
Το cashew ανήκει στους πιο εύγευστους και θρεπτικούς ξηρούς καρπούς. Πέρα από την ιδιαίτερη υφή και γεύση του, διακρίνεται και για την υψηλή διατροφική του αξία, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Β1, Β2, Β3), μέταλλα (σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό) και ωφέλιμα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά.
Αποδεδειγμένη επίσης, είναι η αντικαρκινική του συμβολή (χάρη επίσης στη συγκέντρωσή του σε προανθοκυανιδίνες) και η συνδρομή του στην καλη υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ έρευνες συνδέουν την κατανάλωσή του και με τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν δεν πρέπει να λείψει από την διατροφή σας ! Απολαύστε το με το γιαούρτι σας ή προσθέστε το στις σπιτικές μπάρες δημητριακών σας.