Υλικά (για 4 άτομα):
Για τη γέμιση:
1/2 φλιτζάνι κρασί μαρσάλα
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
1/2 φλιτζάνι φουντούκια καβουρντισμένα
1/2 φλιτζάνι καρύδια καβουρντισμένα
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρντισμένο
6 μπισκότα σαβαγιάρ ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζάνι ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. κακάο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μέλι
Για τη ζύμη:
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κ.γ. ξηρή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
3 φλιτζάνια αλεύρι για τσουρέκι
Για το άλειμμα:
3 κ.σ. βουτυρο ανάλατο αγελαδινό λιωμένο
1 αυγό
Για το γλάσο:
4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
3 κ.σ. νερό
1/2 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
[κ.σ.: κουταλιές της σούπας / κ.γ.: κουταλάκια του γλυκού]
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και κάνω μια λακκούβα στο κέντρο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το σύρμα το αυγό, τον κρόκο του αυγού, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Λιώνω το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω το γάλα και το ζεσταίνω μέχρι το μείγμα να είναι χλιαρό. Αποσύρω από τη φωτιά, το ρίχνω στο μείγμα των αυγών και ανακατεύω μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια ρίχνω το μείγμα στο μπολ με το μείγμα του αλευριού. Ζυμώνω μέχρι να πάρω μια μαλακή ζύμη.
- Τοποθετώ τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνω για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρω μια ελαστική ζύμη. Τοποθετώ τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ και την αλείφω με το λιωμένο βούτυρο. Καλύπτω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω σε ζεστό μέρος για μία ώρα, ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω τη γέμιση. Ζεσταίνω το κρασί και σταφίδες σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Ψιλοκόβω τα φουντούκια, τα καρύδια και κουκουνάρια. Προσθέτω τα σαβαγιάρ και ψιλοκόβω ακόμα μια φορά.
- Μεταφέρω το μείγμα των ξηρών καρπών σε ένα μπολ και προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το κακάο, την κανέλα και το μείγμα του κρασιού με τις σταφίδες. Ανακατεύω καλά, ώστε να γίνουν μια παχύρευστη αλοιφή.
- Τοποθετώ τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνω για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Με έναν ελαφρώς αλευρωμένο πλάστη ανοίγω τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο φύλλο περίπου 30 x 50 εκ. Απλώνω τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, αφήνοντας ένα κενό από τις άκρες 2 εκ.
- Ξεκινώντας από μια πιο μεγάλη πλευρά, ρολάρω τη ζύμη και κλείνω καλά τις άκρες ώστε να μην χυθεί η γέμιση. Βουτυρώνω μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ και τοποθετώ το τσουρέκι. Καλύπτω με μεμβράνη και την αφήνω σε ζεστό μέρος για μία ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
- Αλείφω την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Μειώνω τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνω για άλλα 40 λεπτά. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και το αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει. Ξεφορμάρω το τσουρέκι και το αφήνω να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.
- Εν τω μεταξύ φτιάχνω το γλάσο. Σε ένα μπολ ρίχνω όλα τα υλικά μαζί και δουλεύω το μείγμα με έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει λείο και λεπτόρευστο. Περιχύνω το τσουρέκι με το γλάσο και το σερβίρω κομμένο σε φέτες.
Καλή σας απόλαυση!